Pēdējā laikā aizvien biežāk ir novērojama reakcija pret pārtikas piedevām- konservantiem, krāsvielām. Tā ir ne-IgE saistītā imunoloģiskā reakcija jeb pseidoalerģija. Pseidoalerģijas radītie simptomi ir tādi paši kā alerģijai. Bet atšķirībā no alerģiskas reakcijas, pseidoalergēni izraisa tuklo šūnu degranulāciju tieši, bez IgE antivielu izdalīšanās.
Biežākie pseidoaleģiju izraisītāji ir:
- Medikamenti: Nesteroīdie pretiekaisuma līdzekļi (NSPL) un pretsāpju līdzekļi, muskuļu relaksanti un kontrastvielas.
- Pārtikas piedevas: Pārtikas krāsvielas (piem. E102, E110 u.c.), antioksidanti (BHA, BHT), nātrija benzoāts, hroma disulfīds, pārtikas krāsvielas, iebiezinātāji, skābinātāji, pārklājējvielas, un mākslīgie saldinātāji (piem. aspartāts).
- Tā saucamā dabīgā pārtika –piem garšas pastprinātāji.
Diagnozi pseidoalerģijai ir grūti apstiprināt sakarā ar to, ka simptomi bieži vien parādās tikai pēc vairākām stundām vai pat dienām. Kā arī nav standarta izmeklēšanas metodes diagnozes apstiprināšanai.