Klīniski raksturīgi ir sīki, niezoši,nātrenei līdzīgi izsitumi, kuri parādās 10-20 min laikā pēc kontakta ar alergēna un pazūd dažu stundu laikā. Izraisītāji visbiežāk ir latekss (gumijas cimdos), dzīvnieku proteīni, kas biežāk attīstās pavāriem vai strādniekiem gaļas un zivju industrijā.
Alergēni ir lielmolekulāri, pilnīgi antigēni, kas normāli nepenetrē ādu. Bet līdz ko ir bojāta ādas barjera (piem. irritants dematīts), tas ir galvenais priekšnoteikums kontakturtikārijas attīstībai. Patoģenētiski ir I tipa (tūlītējā tipa) alerģiskā reakcija, kad organismā veidojas specifiskās IgE antivielas pret alergēnu. Kā arī neimunoloģiskais mehānisms, kuras gadījumā nav iepriekšēja sensibilizācija. Kad daudzas vielas tieši iedarbībojas uz tuklajām šūnām, kuras izdala histamīnu un citus mediātorus, kas tieši iedarbojas uz dermas asinsvadiem
Kontakturtikārija var būt lokalizēta tikai kontakalergēna saskares vietā kā arī tā var būt ģeneralizēta. Pēc Von Krogh un Maibach klasifikacijas kontakturtikāriju var iedalīt sekojoši: I stadija: lokalizēta urtikārija; II stadija: ģeneralizēta urtikārija ar vai bez angioedēmas; III stadija urtikārija ar astmu, rinokonjunktivītu, orolaringeāliem un gastrointestināliem simptomiem; IV stadija: anafilaktiskais šoks.
Pārtikas kontakturtikāriju vēro arī orālais-alerģijas sindroma gadījumā. Apmēram 80% bērza putekšņu , retāk vērmeļu un vībotņu alerģiskiem cilvēkiem apēdot dažādus augļus, dārzeņus vai riekstus, mutē attīstās tūlītēja nieze un pietūkums , jo tie veido krusteniskās reakcijas. To skaidro ar pārtikas un inhalācijas molekulu līdzību, pret kuru izveidojas IgE antivielas.
Qualification | Clients of the clinic | First visit |
---|---|---|
Doctor | 42 € | 45 € |
Highly qualified doctor | 52 € | 55 € |
Dr. Med. | 66 € | 70 € |
Dermatologist Resident Gunita BuiksaAsk a question Make an appointment |
Dermatologist Dr. Med. assistant professor Māra Rone-KupfereAsk a question Make an appointment |